Yhteistyöhankkeet
Kemijärven reittimatkailun kehittäminen -hanke
Kemijärvellä halutaan hyödyntää alueen runsasta vesistö-, ulkoilureitti- ja käyntikohdeverkostoa matkailun kehittämisessä. Hankkeessa suunnitellaan Kemijärven alueelle reittimatkailun kokonaisuus. Kemijärven reittimatkailun kehittäminen -hankkeen kautta on tavoitteena saada Kemijärven matkailulle puuttuva kärkiteema ja keino erottautua Lapin matkailussa. Reittimatkailu kohdentaa kaupungin ja yritysten kehitystyön ja investoinnit yhteiseen päämäärään. Selkeä yhteinen tavoite luo houkuttelevamman toimintaympäristön ja edellytykset uudelle liiketoiminnalle.
Haasteena on tietojen hajanaisuus ja puutteellisuus, sekä reittien heikko kunto. Kemijärven reittimatkailun kehittäminen -hankkeen tavoitteena on saada laadukas tieto reittimatkailijoiden ja matkailupalveluita tuottavien yritysten käyttöön helposti löydettävässä muodossa ja tehdä suunnitelma reittien ja käyntikohteiden laadun parantamiseksi. Tiedon avulla lisätään alueen houkuttelevuutta reittimatkailukohteena, parannetaan matkailuyritysten toimintaedellytyksiä ja vahvistetaan matkailumarkkinointia. Konkreettisina toimina laaditaan reiteille ja kohteille kehittämis- ja toteuttamissuunnitelmat, sekä muodostetaan kokonaisvaltainen aluesuunnitelma, kehitetään reittimatkailukonseptin sisältöä, sekä digitoidaan reittien ja kohteiden sisältö Lipas -järjestelmään ja laaditaan kuvaukset nykyaikaiselle reittialustalle (Luontoon, Outdoor Active ym.).
Hankkeen ensisijaisena kohderyhmänä ovat alueen matkailuyritykset, joiden palvelut saadaan hankkeen myötä näkyvämmäksi ja asiakasvirtoja kasvatettua. Tavoitteena on saada myös uutta yritystoimintaa Kemijärvelle. Hanke hyödyttää myös alueen asukkaita, mökkiläisiä ja vierailijoita. Hankkeen kesto 2.7.2024-28.2.2026
Juri Laurila, projektipäällikkö, +358 40 571 9324, juri.laurila@kemijarvi.fi
Kemijärven reittimatkailun kehittäminen -hanke – Kemijärvi
Pyhä-Luostolle reitistöjä kehittämällä -suunnitteluhanke
Ympärivuotista nostetta Pyhä-Luostolle reitistöjä kehittämällä -suunnitteluhankkeen tavoitteena on kehittää alueen matkailuinfrastruktuuria erityisesti helposti saavutettavien lähi- ja ympyräreittien osalta ja luoda mahdollisuuksia uuden yritystoiminnan syntymiselle alueelle sekä laajentaa olemassa olevien pienyritysten palvelutarjontaa reitistöinfrastruktuurin kehittymisen myötä. Hankkeen avulla voidaan tarjota entistä monipuolisempia ja houkuttelevampia matkailuelämyksiä ympäri vuoden. Hankkeen toteutusaika: 1.1.2024-31.12.2025
Hankkeen hakija ja hallinnoija: Sodankylän kunta
Toteutuksessa mukana lisäksi Kemijärven kaupunki, Pelkosenniemen kunta ja Visit Pyhä-Luosto.
Rahoittaja: Lapin liitto, Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF)
Mari Saastamoinen, projektipäällikkö
040 6864053, mari.saastamoinen@sodankyla.fi
Ympärivuotista nostetta Pyhä-Luostolle reitistöjä kehittämällä -suunnitteluhanke | Sodankylän kunta
Biohiili ja synteettiset polttoaineet – uuden teollisen toiminnan mahdollistajat Lapissa
Kemin Digipolis Oy:n ja Luonnonvarakeskuksen yhteistyössä toteuttama hanke keskittyy biohiilen tuotannon ja synteettisten polttoaineiden valmistuksen potentiaalin selvittämiseen Lapissa, samalla tuoden esille uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Projektin tavoitteena on tukea kestävää kehitystä ja ilmastonmuutoksen hillintää, luoden samalla uusia mahdollisuuksia Lapin alueelle. Biohiilen ja synteettisten polttoaineiden tuotanto on keskeistä Lapin kestävän kehityksen näkökulmasta, ja Kemin Digipolis Oy on vahva toimija näiden mahdollisuuksien selvittämisessä alueella. Luonnonvarakeskus (Luke) toimii asiantuntevana kumppanina luonnonvarojen tehokkaan ja kestävän käytön tutkimuksessa.
Biohiilen monipuoliset käyttökohteet teollisuudessa, maataloudessa ja viherrakentamisessa mahdollistavat merkittävän kaupallisen toiminnan kehittymisen Lapissa, missä biomassaa on runsaasti. Hankkeessa tutkitaan myös synteettisten polttoaineiden tuotantoa Lapissa, hyödyntäen alueen uusiutuvia energialähteitä ja raskasta teollisuutta. Hankkeen kohderyhmänä ovat alueen teollisuus- ja kuntatoimijat, pk-yritykset, liikenne- ja logistiikka-alan sekä energia-alan yritykset. Tulokset tarjoavat päätöksentekijöille tietoa biohiilen ja synteettisten polttoaineiden tuotannosta ja käytöstä, edistäen alueen kestävää kehitystä. Tavoitteena on tukea Lapin vihreää siirtymää, parantaa alueen energiaomavaraisuutta ja lisätä tietoa biomassojen riittävyydestä ja kestävästä hyödyntämisestä.
Hankeaika: 01.09.2023 – 31.12.2025
Hankkeen päätoteuttaja: Kemin Digipolis Oy
Janne Rautio, projektipäällikkö, vety- ja kiertotalous
040 196 1114, janne.rautio@digipolis.fi
https://www.digipolis.fi/hankkeet
SUB – Sustainable Arctic and Peripheral Biking Tourism (FI) 2023-2026
Matkailu on keskeinen toimiala arktisilla ja harvaanasutuilla alueilla. Etenkin pyörämatkailu on kovassa kasvussa oleva trendi, joka tarjoaa mahdollisuuksia myös ympärivuotisen matkailun kehittymiselle. SUB-hankkeen tavoitteena on edistää eri toimijoiden toimialaosaamista kestävän pyörämatkailun kehittämiseksi, huomioiden matkailijan palveluketjun kohteessa. Hankeaika : 01/06/2023 – 31/05/2026
Hankkeen toimenpiteet rakentuvat kolmesta työpaketista:
1. Ylikansallinen toimintamalli parhaiden käytänteiden jakamiseksi toimintaympäristön kehittämisessä
2. Toimijoiden osaamisen edistäminen kestävän pyörämatkailun kehittämiseksi
3. Verkostot ja klusterit kestävän pyörämatkailun markkinaosuuden kasvun tukena
Sanna Kyllönen, Vs. projektipäällikkö, +358 40 551 7800
Mimosa Outila, Projektikoordinaattori, +358 40 620 5025
Tytti Tuominen, Projektikoordinaattori (talous), +358 40 186 9372
SUB – Sustainable Arctic and Peripheral Biking Tourism (FI) 2023-2026 – Itä-Lapin Kuntayhtymä
Last Arctic Frontier – Pyörä- ja melontamatkailun kehittäminen Itä-Lapissa 2024-2026
Pyörä- ja melontamatkailun kehittäminen Itä-Lapissa
Last Arctic Frontier -hankkeessa kehitetään Itä-Lapin alueen pyörämatkailu- ja melontareittejä. Tarkoituksena on luoda alueelle uusia yritys- ja työllistämismahdollisuuksia pyörä- ja melontamatkailun ympärille sekä lisätä lumettoman ajan matkailua.
Hankkeessa kartoitetaan Itä-Lapin alueen nykyiset pyörämatkailu- ja melontareitit, niiden nykytila ja kehittämistarpeet. Valituista reiteistä tuotetaan reittiesittelyitä, videoita ja valokuvia, jotka lisätään eri kohderyhmien käyttämille sivustoille ja alustoille. Hankeaika : 01/04/2024 – 28/02/2026
Projektipäällikkö, Tapio Hartikainen, +358 40 664 5579
Sisällöntuottaja (pyöräily), Ville Norppa, +358 40 658 1195
Sisällöntuottaja (melonta), Venla Saari
Geotaloudellisten muutosten tuomat mahdollisuudet Itä-Lapissa -esiselvitys
Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Suomen liittyminen Natoon ovat tuoneet geotalouteemme murroksen, joka tarjoaa Itä-Lapille mahdollisuuksia alueen kehittämiseen. Hankkeen tavoitteena on edistää alueen elinvoimaa ja kilpailukykyä sekä varautua toimintaympäristön ja sen seurauksena arvoketjujen ja verkostokumppanuuksien muutoksiin mahdollisimman hyvin.
Toimenpiteillä luodaan kestävää kasvua ja vahvistetaan paikallista taloutta, mikä hyödyttää kaikkia alueen asukkaita ja yrityksiä. Hanke kartoittaa lähtötilanteen ja selvittää kehittämistarpeita mm. palveluosaamisen ja palvelutoimitusten tarpeita sekä tarvittavaa infraa ja toimitiloja. Tärkeää on myös linkittää Itä-Lappi osaksi laajempaa EUn yhteistä geopolitiikkaa tärkeillä raja-alueilla. Hankeaika : 01/08/2024 – 31/07/2025
Projektipäällikkö, Kristiina Jokelainen, +358 40 501 9856
Geotaloudellisten muutosten tuomat mahdollisuudet Itä-Lapissa -esiselvitys – Itä-Lapin Kuntayhtymä
Strategista kasvua muutoksessa
Hanke käynnistyi vuoden 2024 alussa, ja sen kolme keskeistä tavoitetta ovat Lapin ensimmäisen yrittäjyysstrategian laatiminen, TKI-lähettiläs-toimintamallin kehittäminen sekä lappilaisten pk-yritysten johdon ja henkilöstön osaamisen vahvistaminen. Hankkeen päämääränä on tavoittaa vähintään 500 lappilaista yritystä sekä tarjota yli 200 yritykselle mahdollisuuden oman osaamisensa kehittämiseen muun muassa tuottavuuden, TKI-toiminnan, kasvun ja kansainvälistymisen saralla.
Kuva: Lapin materiaalipankki, Riku-Matti Jurmu
Strategista kasvua muutoksessa -hanke edistää lappilaisten yritysten elinvoimaa, kilpailukykyä ja kasvua. Euroopan sosiaalirahasto plus rahoittaman ja Lapin ELY-keskuksen toteuttaman hankkeen toiminta-aika on 1.12.2023 – 30.11.2026. Hanke on 100-prosenttisesti ESR+ – rahoitteinen ja sen kokonaisbudjetti on 1 147 437 euroa.
Lappilainen yrityskenttä tarvitsee lisää kasvavia ja kansainvälistyviä yrityksiä: Suomessa yrittäjyyden toimintaympäristön kilpailukyky on vaihteleva eikä aina vertailumaiden tasolla. Perustettavien yritysten määrä on potentiaaliimme nähden alhainen ja vientiä harjoittavien yritysten joukko on pieni ja painottuu suurempiin yrityksiin. Ylipäätään kasvua ja erityisesti voimakasta kasvua tavoittelevien yritysten määrä on pieni. Lapissa kasvulle ja kansainvälistymiselle on halua ja tarvetta, mutta selvityksen mukaan palveluihin ohjautuminen ja esimerkiksi kasvua ja kansainvälistymistä tukevia palveluita ei tunneta riittävän hyvin eikä niitä siten ole laajasti hyödynnetty.
Muutoksessa olevalla yrityspalveluverkostolla voidaan vastata yritysten kasvaviin ja kehittyviin osaamistarpeisiin, mutta siihen tarvitaan lappilaisten toimijoiden yhteistä näkemystä. Myös kuntien rooli yritysten kehittämisessä on vahvistumassa hyvinvointialue- ja TEPA24-uudistusten myötä. Lappiin tarvitaan yrittäjyysstrategia, joka ohjaa lappilaisia yrityspalvelutoimijoita sekä yrittäjyyteen kytkeytyviä toimijoita vastaamaan toimintaympäristön haasteisiin osaamista nostamalla.
Hankkeen tavoitteet
1. PK-yritysten johdon ja henkilöstön osaamisen vahvistaminen
2. Lapin ensimmäinen yrittäjyysstrategia
3. TKI-lähettiläs – toimintamalli
Marjaana Westerman, projektipäällikkö
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
0295 037 122
Jyry Lehtoniemi, TKI-lähettiläs
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
0295 037 079
Trifon Suopela, TKI-lähettiläs
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
0295 037 084
https://www.ely-keskus.fi/lappi-strategista-kasvua-muutoksessa