Rahoitus

Alkavan liiketoiminnan rahoitus

Ajatus yritystoiminnan aloittamisesta saa murehtimaan taloudellista toimeentuloa etenkin yrityksen alkumetrien aikana, kun liiketoimintaa vasta aloitellaan. Aloittavana yrittäjänä voit hakea Starttirahaa. Saat apua starttirahahakemuksen laatimiseen sekä liiketoimintasuunnitelman ja kannattavuuslaskelmien tekemiseen Business Kemijärven asiantuntijoilta.

Starttiraha ei ole tuki yritykselle vaan suoraan aloittavalle yrittäjälle tämän omiin elinkustannuksiin. Se on ennakonpidätyksen alaista verotettavaa henkilökohtaista tuloa yrittäjälle. Starttirahan myöntämisen edellytyksenä on päätoiminen yrittäjyys. Rahan myöntää hakemuksesta paikallinen TE-toimisto. Starttirahahakemuksen liitteeksi tarvitaan liiketoimintasuunnitelma sekä kannattavuus- ja rahoituslaskelmat. Päätoimista yrittäjyyttä tai siihen tähtääviä toimenpiteitä ei saa aloittaa ennen kuin starttiraha on myönnetty (olet saanut siitä päätöksen).

Starttirahaa voit saada 37,21 euroa päivässä eli yhteensä noin 740 euroa kuukaudessa. Se voidaan myöntää sinulle yhdessä tai kahdessa kuuden kuukauden jaksossa. Jotta voit saada starttirahaa:

  • liiketoiminnan on oltava päätoimista ja jatkuvaa,
  • sinulla on riittävät valmiudet toimia suunnitellulla alalla ja yrittäjänä,
  • liiketoimintasi on arvoitu kannattaviksi, ja
  • rahoitus, liiketilat, luvat ja muut tarvittavat asiat on jo tiedossa.

Starttirahaa ei voida myöntää sinulle, jos:

  • olet jo nykyisin yrittäjänä tai siihen verrattavassa asemassa osakeyhtiössä,
  • olet aloittanut yritystoiminnan ennen hakemuksen jättämistä tai tuen myöntämistä.
  • liiketoimintasi arvioidaan olevan kannattavaa heti alusta alkaen,
  • sinulla on vähäistä suurempi verovelka tai muita maksuhäiriötä, tai
  • yritystoimintasi arvioidaan vääristävän kilpailua huomattavasti.

Lisää tietoa Starttirahasta saat asiantuntijoiltamme tai paikalliselta työvoimaviranomaiselta. Lisätietoa löydät myös Työmarkkinatorilta ja Oma Yritys-Suomi -verkkopalvelusta

Jätä yhteydenottopyyntö, niin sovitaan sinulle aika henkilökohtaiseen neuvontaan asiantuntijamme kanssa! (Linkki: yhteydenottolomake/aloittavat yrittäjät)

Yritystoiminnan alkuvaiheessa myös yrityksellesi voidaan myöntää tukea tai avustusta. Lisätietoa vaihtoehdoista saat asiantuntijoiltamme ja tästä linkistä henkilökohtainen neuvonta