Menestystarinat

Kemijärveläisten yritysten menestystarinoita

Pyhäsafaris Ohjelmapalvelut (TT Haikoset Oy)

Kemijärveläinen Pyhäsafaris Ohjelmapalvelut tarjoaa moottorikelkkasafareita, jääkartingia, sekä muita ohjattuja talviaktiviteetteja ja välinevuokrausta Pyhätunturilla. Yritys on kasvattanut ja laajentanut toimintaansa vuosien varrella ja toiminta on ollut menestyksekästä. Parhaillaan yritys on aloittamassa kalastusopastustuotteita sekä veneretkiä Itä-Lapin alueella. Business Kemijärvi on ollut yrittäjän apuna muutos- ja kasvutilanteissa, muun muassa auttamalla kehittämis- ja investointirahoitusten hakemisessa.

Yrittäjä Tommi Haikoselle matkailualan kausiluonteisuus sopii hyvin. Hän on jo tottunut siihen, että kun töitä on paljon, niin niitä myös tehdään paljon. Hiljaisempaan aikaan keskitytään toiminnan kehittämiseen ja itselle tärkeisiin asioihin. Yrittäjän oma lempipaikka onkin hänen kotipaikkansa Halosenrannalla, mutta Kemijärven vesistö ja lukuisat hiekkarannat kaikkinensa ovat hänelle tärkeitä.

Kotihoito Ulpukka

Kotihoito Ulpukan https://www.kotihoitoulpukka.fi/ arvoja ovat yksilöllisyys, kiireettömyys, laatu ja aitous ja kaikki nämä arvot näkyvät henkilökunnan toiminnassa. Karoliina Gröötilä perusti Kotihoito Ulpukan vuonna 2019 juuri ennen koronaa. Idea Kotihoito Ulpukan perustamisesta syntyi Karoliinan ylemmän amk:n opintojen yrittäjyyskurssilla. Karoliinan puoliso oli lukenut yrittäjyyskurssiin liittyvän liiketoimintasuunnitelman ja todennut, että tässähän sinulla on valmis yritys! Nimen yritys on saanut perheen kesämökiltä.

Pandemia ei vaikeuttanut uuden yrityksen alkua vaan osaksi sen vuoksi töitä ilmaantui lisää. Aloituksen jälkeen yritys on kasvanut tuntuvasti. Yrittäjän oma toimenkuva on yrityksen perustamisen jälkeen muuttunut ja iso osa työstä on nykyään esihenkilönä toimimista.

Kotihoito Ulpukan toimintaperiaatteena on tukea asiakkaiden toimintakykyä ja aivoterveyttä. Jokaisen asiakkaan kanssa tehdään yksilöllinen suunnitelma, mitä kotihoidon palveluita asiakas tarvitsee ja haluaa. Palvelutarjontaa on laajasti sairaanhoito- ja terveyspalveluista lapsiperheiden kotipalveluun sekä ulkoilu- ja kaupassakäyntiapua. Palvelun minimiaika on yksi tunti, jolloin asiakkaan kanssa ehditään oikeasti olla ja kysyä asiakkaan kuulumiset kuunnellen.

Viimeisimpiä toiminnan laajennuksia on ollut päivätoiminnan aloittaminen Kemijärven taiteilijaresidenssin tiloissa. Tätä edelsi yhteyden ottaminen Business Kemijärven asiantuntijaan, jonka kanssa oli laadittu uuden toiminnan kannattavuuslaskemat ja pohdittu tilaratkaisua. Asiantuntijan kautta löytyi Kuvanveisto- ja kulttuurisäätiö, joka vuokrasi keskeisellä sijainnilla olevat tilat Ulpukalle.

Tmi Jarmo Palojärvi

Jarmo Palojärvi on nykyisin menestyksellä toimiva kalastaja Kemijärvellä. Toiminimiyrittäjän työkuvaan kuuluvat niin kesä- kuin talvikalastus, ja pyyntimuotoina ovat verkko-, nuotta-, rysä- ja katiskakalastus. Ammattikalastajan toimenkuva sisältää myös laajasti muita toimintoja: Saalis käsitellään asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti eli joko fileerataan, tai tehdään kalamassaksi tai -kuutioiksi. Asiakkaita ovat mm. ravintolat, suurtalouskeittiöt, kalatukut, sekä yksityiset henkilöt. Yrittäjä hoitaa itse tuotteidensa myynnin ja markkinoinnin, logistiikkapalvelut järjestyvät yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa. Toiminnan ytimessä on tiivis ja toimiva yhteistyö kalastajien kesken. Nyt heidän yhteisenä tavoitteenaan on jalostusarvon nostaminen.

Tmi Jarmo Palojärvi aloitti toimintansa Business Kemijärven avulla tilanteessa, jossa laajamittainen ammatillinen kalastus Kemijärvellä oli käytännössä hiipunut. Business Kemijärvi onkin toteuttanut useamman kalastuselinkeinon palauttamiseen ja kehittämiseen tähtäävän kehittämishankkeen erityisesti Kala-Leaderin tuella. Nyt Kemijärvellä on Palojärven rinnalla useampikin ykkösluokan kaupallinen kalastaja. Nykyisin Palojärvikin ehtii päätyönsä rinnalla vaikuttaa myös Business Kemijärven hallituksessa edistäen uusien yrittäjien ja muiden alojen asemaa omia kokemuksiaan ja oppejaan hyödyntäen.

Ammattikalastajien, asiakkaiden ja tehdyn kehitystyön ansiosta paikallisen kalan kysyntä on erittäin korkealla tasolla – kaikki pyydettävät kalat on käytännössä myyty jo etukäteen asiakkaille. Kemijärven kaupunki on ollut vahva tukijalka ostamalla paikallista kalaa ja osoittaen näin aitoa arvostusta lähiruokaa kohtaan. Käsittelytilana ammattikalastajat hyödyntävät Business Kemijärven Kalahallia.

Koillis-Tarvike on aito perheyritys

Huhtikuussa 2021 Kemijärvellä avattiin tarvikeliike, perheyritys Koillis-Tarvike Oy Koillis-Tarvikkeen toimitusjohtajana toimii 27- vuotias Sami Nyyssönen. Myös Samin isä Jari Nyyssönen on muiden perheenjäsenten lisäksi yrityksen osakas ja työskentelee yrityksessä.

Liikkeen merkittävin tavarantoimittaja on IKH. Lisäksi Koillis-Tarvikkeella on muita tunnettuja tavaran ja laitteiden toimittajia, kuten Honda, Suomi veneet ja Ehco sahat. Jo ennen omaa yritystoimintaa Isä Jarilla oli pitkä kokemus erityisesti IKH tuotteiden myyntityöstä. Myös Sami oli työskennellyt nuoresta iästä huolimatta useita vuosia sekä IKH -myymälöissä että muissa tarvikeliikkeissä sekä Kemijärvellä että Oulussa.

Oman yrityksen toimiala olikin luonteva valinta. Samilla ajatus yrittäjäksi ryhtymisestä oli kytenyt jo pidempään. Sopiva ajoitus osui lopulta kohdilleen osin sattumien kautta. Hän on ollut nuoresta saakka kiinnostunut taloudesta ja talouden kehittymisestä, sekä seurannut pörssiyritysten toimintaa ja niiden tuloksia. Yrittäminen onkin ollut luonteva työskentelytapa.

Kokemustensa perusteella yrittäjät korostavat liiketoimintasuunnitelman tärkeyttä. Sen tulee sisältää yksityiskohtaiset toiminta- ja taloussuunnitelmat, ja se pitää tehdä huolella. Vaikka apuna käyttää ulkopuolisia asiantuntijoita, siitä huolimatta suunnitelmien kirjoittaminen ja talouslaskelmat tulee tehdä itse, koska se auttaa sisäistämään paremmin liiketoiminnan mahdollisuudet ja riskit.

Tärkeää on myös kiinnittää riittävästi ja aidosti huomiota liikeidean toteuttamiseen jo suunnitteluvaiheessa. Koillis-Tarvikkeen yrittäjät kirjasivat liiketoimintasuunnitelmaansa, että ”yrityksen menestyminen perustuu yrittäjien ja henkilöstön vahvaan toimialan kokemukseen, asiakkaiden tarpeiden tunnistamiseen ja kysyntään, palvelutarpeeseen vastaamiseen sekä avoimeen, asiantuntevaan ja reiluun asiakaspalveluun”. Pelkkä kirjaus ei riitä, vaan palvelulupauksesta tulee pitää kiinni ja toimia sen mukaisesti.